С увеличаване продължителността на живота последиците от застаряването станаха обект на особено внимание. Застаряването на кожата придоби все по-голям интерес, не само защото е най-очевидният признак за процеса на стареене, но най-вече защото е отражение на човешкото здраве. Кожата е основната ни бариера и защита от околната среда. С напредване на възрастта кожата губи своите структурни и морфологични характеристики и вследствие на това всички нейни функции се влошават. Изложените на влиянието на външни фактори области на тялото страдат най-много, като прекомерно излагане на тези участъци може да доведе до преждевременно стареене.

Последните проучвания показаха, че навиците, които развиваме, и изборът, който правим през целия си живот, дават голямо отражение не само върху общото ни здраве, но и са в пряка връзка с процеса на стареене.

Всъщност, само пет години тютюнопушене ни карат да изглеждаме по-възрастни, а за всяко десетилетие се добавят още около три години към възприеманата за нас възраст. Прекомерното излагане на слънце също води до ранни признаци за стареене на кожата. Друг основен фактор за увреждане е стресът, който може да ни накара да изглеждаме от три до шест години по-възрастни. Хормонът на стреса – кортизол, разгражда колагена, а по-малко колаген означава по-слаба кожа и повече бръчки. Установено е, обаче, че вредните фактори на околната среда съставят само 40% от предпоставките за преждевременно стареене. Независимо от защитата на кожата, която полагаме, много от нас имат варианти в определени гени, обуславящи формиране на частично или изцяло нефункционална кожна бариера. Тези „вредни“ генни вариации намаляват естествената защита срещу увреждания от замърсители, химикали, УВ лъчи, които лесно навлизат в тялото и причиняват чести алергии, екзема, акне, ихтиоза, рак на кожата. През последните години технологията за новогенерационното секвениране се превърна в ценен инструмент за скрининг на генетичен материал и определяне на гените, включени в механизмите на стареене. Установено е, че около 60% от причините за прекомерно увреждане се дължат на генетични фактори. Информацията за тези гени и техните вариации между хората доведе до развитието на нови стратегии, даващи възможност за по-добро възстановяване на кожата и по-ефективна борба с процеса на стареене.

Възниква въпросът – ако сме генетично програмирани да имаме повече акне, бръчки, по-суха, омазнена, изтънена или чувствителна кожа, все още ли си струва да се борим?

Отговорът е да. Добрата новина е, че ако не сме родени с перфектна кожа, съществуват редица стъпки, които могат да се предприемат още сега и да дадат положителен резултат в бъдеще. Дермагенетиката е растяща наука за генетично тестване, базирано на избрани генетични варианти между хората, свързани със здравето на кожата. Дермагенетиката ни предоставя възможност да коригираме „дефектите“ в нашите гени, отговорни за стареенето на кожата и по този начин да намали вредните ефекти на клетъчно ниво, като ни дава препоръки за употреба на витамини, локални продукти, добавки и козметични процедури, персонализирани за нуждите на всеки от нас.

Време е да бъдем активни сега.

Да положим качествена грижа за кожата.

Да не приемаме съдбата на кожата си за предначертана.

Да я контролираме.

Тестът NGDerm на NutriGen изследва 15 подбрани гени,

които играят ключова роля в процеса на стареене и увреждане на кожата. Той може да ни даде правилни насоки и препоръки за грижа за кожата спрямо генетичните ни заложби, осигурявайки по-добро здраве и по-жизнен външен вид.

Искате да разберете какво е закодирано във Вашите гени?

ПОРЪЧАЙ